Een agile mindset - wat is dat eigenlijk?

Een transformatie naar een wendbare, of: agile, organisatie is niet altijd even gemakkelijk. Een veelgehoorde uitdaging van agile coaches is dat het in de organisatie ontbreekt aan een agile mindset. Dat geldt dan voor zowel medewerkers in teams als bij het (nog klassiek georganiseerde) management.

Maar wat is dan die agile mindset?

Vaagheid troef

De agile mindset zou de basis moeten zijn van "being agile" - het agile zijn. Als mensen over een agile mindset beschikken, is iedere organisatie klaar om te transformeren naar een wendbare organisatie. Als je googlet op "agile mindset" krijg je veel mogelijke betekenissen. De meeste beschrijvingen zijn helaas rete-vaag: 'Het is hetgeen waar de agile waardes en principes op gebaseerd zijn.' Dat klinkt goed, maar wat betekent dat?

Een andere beschrijving: 'Een agile mindset gaat over waarden, en denkstijlen die zorgen dat je op het werk wendbaar wilt en kunt zijn.' Klinkt ook goed. Maar zegt helaas net zo goed niks. 'Het is een manier van kijken, doen, handelen én voelen.' Is alles wat we doen niet een manier van kijken, doen, handelen en voelen?

Soms krijg ik het gevoel dat agile mindset als term gehypt wordt. Of dat het zelfs als excuus wordt gebruikt voor haperende transformaties; een agile coach krijgt geen verandering binnen een klassieke organisatie en wijdt dat aan het ontbreken van een agile mindset onder de mensen.

Agile mindset: houding & gedrag

Mindsets komen er in alle kleuren en maten: social, growth, positive thinking, creative, agile, etc. Een mindset is je persoonlijke houding tegenover, en je reactie op situaties. Bijvoorbeeld: mensen met een social mindset willen met anderen samen zijn, zijn nieuwsgierig naar nieuwe mensen en staan open voor nieuwe contacten. Mensen met een growth mindset willen vooral zichzelf blijven ontwikkelen.

Een mindset is af te meten aan het gedrag dat mensen laten zien. De social mindset zoekt andere mensen op. De growth mindset daagt zichzelf elke dag weer uit. Zo kun je een mindset concreet en tastbaar maken. Hoe zit dat dan met de agile mindset? Wat doen mensen die een agile mindset hebben?

Indicatoren

Op de website agile-scrum.be vond ik een heel aardig overzicht met indicatoren waaraan je kunt zien in hoeverre een team een agile mindset heeft:

• Voor het team is falen een kans om te leren.
• Teamleden omarmen verschillende benaderingen en ideeën.
• Mensen hebben plezier.
• Het werktempo is behapbaar.
• Teamleden accepteren veranderingen en passen zich gemakkelijk aan.
• Iedereen is open en transparant, ook wanneer men fouten maakt of moeite heeft met een taak.
• Mensen willen samenwerken.
• Het team is waakzaam voor de valkuil van antipatronen: het (blijven) toepassen van een oplossing voor specifieke problemen terwijl die oplossing niet effectief is.
• Mensen willen graag kennis en ervaring met elkaar delen.

Aan deze lijst kunnen we nog een 10e indicator toevoegen:
• Mensen en teams zijn gericht op het tastbaar creëren van waarde.

Teams ontwikkelen

Als agile coach kan ik hier mee uit de voeten. Door te kijken naar houding en gedrag is de agile mindset meer dan een vage kreet of een slap excuus. Het is nu iets concreets, iets tastbaars. Het is iets waar je als transformatie coach mee aan de slag kunt. Iets waar je organisaties en teams in kunt ontwikkelen en waarmee je kunt toetsen of mensen zich richting een agile mindset bewegen.

Basile Lemaire ©2019 ©2021

Wendbaar ABC

Voor teams die de bedoeling wendbaar waarmaken!

Het Wendbaar ABC is een visuele, laagdrempelig en schaalbare aanpak waarmee teams snel wendbaar worden. Al in een paar sessies leren de teamleden hoe zij blijvend focus houden, overzicht bewaren, prioriteren en de juiste keuzes maken. Kortom, hoe zij blijven werken vanuit het waarom en vanuit de bedoeling. Ontdek hoe het werkt!

Lees meer