Het oplossen van teamissues: tips voor virtuele organisatieopstellingen

Ken je dat gevoel dat er iets in je team speelt? Dat je als agile coach of scrum master tijdens een meet-up voelt dat er spanningen zijn? Dat niemand zich daarover expliciet uitspreekt? Misschien omdat ook niemand precies weet wat er loos is?

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen kunnen je helpen om inzicht te krijgen in (verstoorde) teamdynamiek, in de invloed van teamleden daarin, en in je eigen rol als coach van het team. Normaalgesproken doe je dit "live" of fysiek met mensen die als representant optreden voor teamleden, klanten, andere teams of voor meer abstracte zaken zoals organisatiedoelen.

In deze tijden van Corona zijn live opstellingen wellicht niet wenselijk. We zijn daarom aan de slag gegaan met een virtuele vorm van teamopstellingen. Dit met behulp van Zoom en Miro (maar dat kunnen natuurlijk net zo goed andere tools zijn). Je kunt dan werken met verschillende vormen en figuren (of avatars) als representanten, in plaats van met mensen.

Resultaten

Binnen organisatieopstellingen werk je vooral op basis van het onderbewustzijn, intuïtie en gevoel. Wij waren bang dat dat virtueel minder goed zou werken, maar niets bleek minder waar!

In een van de sessies droeg agile coach Wouter een uitdaging aan. Teamleden van een nieuw samengesteld team focussen zich nog vooral op hun "oude" teams. Hij ondervindt dat er nog onvoldoende onderling vertrouwen is.

Via Miro heeft Wouter de teamsituatie, inclusief zichzelf, gevisualiseerd. Daarna hebben hijzelf en anderen (objectief) benoemd wat ze opviel, over de afstanden tussen de representanten, wie dicht bij wie staat, wie waar naartoe kijkt.

Dat gaf Wouter het inzicht dat hij zichzelf veel op de tribe (de afdeling) richt en te weinig op het nieuw samengestelde team. Op grond van dit inzicht, was het voor hem duidelijk wat hij moest gaan doen.

Tips

Graag deel ik met jullie wat je als agile coach of scrum master kunt doen voor een geslaagde, virtuele teamopstelling:

• Gebruik een combinatie van Zoom en Miro, of gelijksoortige tools.
• Zorg voor strakke begeleiding door iemand met ervaring op het gebied van systemisch werken (organisatieopstellingen ).
• Bereid het "wetende veld" (een blanco canvas) voor met figuren of avatars.
• Laat de vragensteller de situatie op het canvas visualiseren.
• Houd je aan de drie wetten van systemisch werken: de wetten van de binding, ordening en de balans tussen geven en nemen.
• Betrek anderen bij de opstelling om objectief te benoemen wat ze opvalt.
• Laat de vragensteller bepalen welke beweging op het canvas het meest tot positieve verandering leidt - en laat hem of haar deze beweging uitvoeren.

Het doen van organisatieopstellingen behandelen we in blok 5 van onze opleiding NLP voor Agile Coaches. Onze ervaring is dat virtuele opstellingen net zo goed bijdragen aan het opdoen van nieuwe inzichten en het vinden van antwoorden. Zolang je maar op gevoel je intuïtie en je handen het werk laat doen!

Het Wendbaar ABC

Voor teams die de bedoeling wendbaar waarmaken!

Het Wendbaar ABC is een visuele, laagdrempelig en schaalbare aanpak waarmee teams snel wendbaar worden. Al in een paar sessies leren de teamleden hoe zij blijvend focus houden, overzicht bewaren, prioriteren en de juiste keuzes maken. Kortom, hoe zij blijven werken vanuit het waarom en vanuit de bedoeling. Ontdek hoe het werkt!

Lees meer